Tip: klik op een foto om een slideshow te starten
(gebruik pijltoetsen om door de foto's te bladeren).
(gebruik pijltoetsen om door de foto's te bladeren).

: : D U I K : :
Nieuwolda, oktober 2024
Deze komeet (Tsuchinchan-Atlas) was in onze streken slechts enkele dagen goed te zien, vlak na zonsondergang. Deze avond had ik geluk: aan een kraakheldere hemel was deze langstaartige ijsbal een mooi gezicht. In het rimpelloze water van het Hondshalstermeer was zelfs de spiegeling van de komeet te zien!

: : A U R O R A - S H O W : :
Midwolda, augustus 2024
Als astro-enthousiasteling (ja, nog steeds) hoop ik al mijn hele leven eens een mooie Noorderlicht-show te zien. Wat dat betreft zitten we dit jaar goed, met een erg actieve zon (de achterliggende oorzaak van Noorderlicht). In mei mocht ik er al een beetje van genieten (zie de foto verder naar onder), maar dat werd vooral beperkt door bewolking.
Zoals zo vaak kreeg ik deze keer weer een alert op m'n telefoon, en wel voor de nacht dat er ook veel vallende sterren te zien zouden zijn. Dat was in eerste instantie ook de reden om foto's te gaan maken, maar toen ik op één daarvan een paarse gloed zag wist ik dat er iets moois zou kunnen gaan gebeuren. Eindelijk zat alles eens mee: geen bewolking, geen storend maanlicht, en geen wind ! De plek met vrij uitzicht op het noorden was al uitgezocht. Rond middernacht was het raak met zichtbare lichtbundels die langzaam heen en weer dansten, en een vrijwel constant aanwezige groene gloed. En de camera pikt de kleuren nog weer veel beter op dan het menselijk oog. Van deze geweldig mooie ervaring heb ik ook een paar timelapses gemaakt; die vind je hier op YouTube.

: : N O O R D E R L I C H T : :
Blauwestad, mei 2024
Het gebeurt niet zo vaak dat je in Nederland het noorderlicht kunt zien, dus als je de kans krijgt moet je die pakken. Hoewel er met het blote oog nog niet veel te zien was, was ik er na een eerste testopname (thuis) op camera van overtuigd dat ik maar een plek moest zoeken met vrij zicht op de noordelijke hemel. En dus 's avonds laat er nog op uit om dit bijzondere verschijnsel eindelijk eens goed te zien en vast te leggen. De groene gloed was duidelijk te zien en zorgde voor een haast spookachtige sfeer. Helaas voor ons als Groningers dreef er vanaf de Noordzee bewolking binnen zodat er rond middernacht vrijwel niets meer te zien was. Maar toch een mooie ervaring...!

: : S A M E N : :
Aarde, april 2024
Een mooie samenstand van hemellichamen in ons eigen zonnestelsel, galactisch gezien (bijna) buren: de Maan, en linksonder Jupiter met drie van zijn vele manen op een rijtje ernaast. Pas later kwam ik erachter dat er nóg een planeet op de foto was gezet: Uranus, het helderdere stipje linksboven.

: : B O O D S C H A P P E R : :
Reiderwolde, 20 juli 2020
Het is niet zo verwonderlijk dat in vroeger tijden kometen als boodschappers werden gezien, als aankondigers van een bijzondere gebeurtenis. Tenslotte komen ze en gaan ze ook weer om daarna nooit weer te komen tijdens een mensenleven - komeet Neowise zal pas over zo'n 7000 jaar weer onze hemelregionen bezoeken. Je kunt hier mooi over fantaseren... maar het blijft een prachtig gezicht. Voor wie goed kijkt zijn de helderste sterren van de Grote Beer (het 'Steelpannetje') ook te ontwaren.

: : N E O W I S E C L O S E - U P : :
Reiderwolde, 20 juli 2020
De meest gedetailleerde foto die ik deze weken kon maken van de komeet, met een 85 mm f/1.8 lens en 20 gestapelde opnames van elk 4 seconden (om ruis te verminderen en de belichting te verbeteren). Heel goed te zien hier is de dubbele staart: de lichte stofstaart, en de blauwige ionenstaart (die overigens niet met het blote oog te zien was). Een goed donkere plek was wel nodig, ook omdat deze komeet niet zo erg hoog aan de hemel kwam te staan. We zien Neowise hier 3 dagen voor de dichtste nadering tot de aarde (zo'n 100 miljoen kilometer) en een paar dagen na de grootste helderheid.

: : D E M E E U W E N D E K O M E E T : :
Reiderwolde, 12 juli 2020
Na eerdere teleurstellende komeetverschijningen dit jaar was het met de derde, komeet Neowise (ofwel C/2020 F3) wel raak - en hoe! De meest spectaculaire verschijning in een kwart eeuw, en voor mij de beste ooit. Zelfs met het blote oog goed te zien als 'staartster', en met de digitale mogelijkheden van tegenwoordig prachtig vast te leggen. Ik wilde, naast de komeet zelf, ook met de omgeving erbij een mooie landschapsfoto maken. Het (heel) vroege ochtendlicht, de reflecties op het water, de mist en de meeuw (die ik overigens pas bij het bewerken ontdekte) zorgen voor een prachtig plaatje.
: : L A T E N I G H T S H O W : :
Blauwestad, juni 2019
Ze waren deze maand al eerder te zien - lichtende nachtwolken (noctilucent clouds), en deze keer nog mooier dan eerst ! Dus trok ik hoewel het al laat was nog richting Blauwestad gewapend met camera en statief. Om het water 'vlak' te krijgen (het waaide nog behoorlijk) gebruikte ik een lange sluitertijd. Let vooral ook op de geribbelde patronen die zo kenmerkend zijn voor dit fenomeen; bovendien, rechtsboven te zien, lange slierten van licht. Wonderlijk mooi, met recht een show van moeder natuur. Het werd deze nacht erg laat voordat ik weer naar huis reed, toen het licht aan de horizon langzaam vervaagde.
: : M I D D E R N A C H T M Y S T E R I E : :
Blauwestad, juni 2019
Een bijna spookachtige sfeer, dat krijg je als de noordelijke horizon tegen middernacht nog wordt verlicht.
: : I N G E D A C H T E N : :
Nieuw-Statenzijl, augustus 2016
Een al wat oudere foto, opnieuw bewerkt.
: : B L U E S : :
Blauwestad, maart 2018
Deze (kleine) stad aan het water kent een paar mooie locaties voor nachtfotografie. Hier bij de haven moet je wel genoegen nemen met het volop aanwezige kunstlicht... voor echt donkere plekken kun je je heil beter ergens anders zoeken.

: : L O V E J O Y : :
Scheemda, februari 2015
Kometen worden meestal naar hun ontdekker genoemd - dat klinkt ook beter dan de wetenschappelijke naam (in dit geval C/2014 Q2). Elke komeet is weer anders: in tegenstelling tot Pan-Starrs (zie onder) had deze een duidelijk groene kleur, en was de staart zo zwak dat die met relatief korte belichtingstijden niet of nauwelijks te zien was. Niettemin een mooi gezicht !

: : K O M E E T O P Z ' N R E T O U R : :
Scheemda, april 2013
Een wazig vlekje met een nog waziger staartje - links van het midden, net boven de bomen is komeet Pan-Starrs te zien, op z'n retour naar ver buiten ons zonnestelsel.
Een gelukje - deze komeet trok ook nog eens vlak langs het bekendste andere melkwegstelsel, de Andromedanevel, ook zichtbaar als een wazig vlekje, een eindje boven de komeet. In werkelijkheid staan ze natuurlijk niet echt dicht bij elkaar: de komeet toen deze foto genomen werd op zo'n 190 miljoen kilometer, het melkwegstelsel op 2,5 miljoen lichtjaar ofwel 50.000 keer verder weg...
Een gelukje - deze komeet trok ook nog eens vlak langs het bekendste andere melkwegstelsel, de Andromedanevel, ook zichtbaar als een wazig vlekje, een eindje boven de komeet. In werkelijkheid staan ze natuurlijk niet echt dicht bij elkaar: de komeet toen deze foto genomen werd op zo'n 190 miljoen kilometer, het melkwegstelsel op 2,5 miljoen lichtjaar ofwel 50.000 keer verder weg...
: : T H E S H I N I N G : :
Scheemda, juli 2011
Na een bewolkte dag werd het 's avonds helder, en net voordat ik zou gaan slapen zag ik een vreemde gloed in het noorden. Lichtende nachtwolken ! Omdat ik wist dat dit een vrij zeldzaam verschijnsel is pakte ik m'n spullen en zocht een plek met vrij zicht op het noorden, om dit spectaculaire fenomeen vast te leggen. Lichtende nachtwolken (Engels: noctilucent clouds) verschijnen vooral tijdens zomernachten, waarbij ijskristallen op hoogtes van 75-85 kilometer (!) verlicht worden door de zon - die dan natuurlijk al lang onder is. Op deze hoogtes zijn de windsnelheden zo extreem dat de lichtende nachtwolken snel van vorm veranderen. Werkelijk een wonderlijk gezicht...
: : M I D D E N I N D E W I N T E R N A C H T : :
Blauwestad, maart 2011